Herzien evenementenbeleid Amsterdam pas in 2027 van kracht

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
2 min
In 2025 zou in Amsterdam een nieuw evenementenbeleid worden geïntroduceerd, maar vanwege gebrekkige participatie met omwonenden, kritiek van de ombudsman en matig vergunningsproces is deze pas vanaf 2027 van kracht. Het beleid in 2026 introduceren is namelijk ook geen optie, aangezien de gemeenteraad er in oktober 2025 nog een blik op werpt. Waarom een nieuw beleid? Het doel is om het aanbod meer te variëren, beter te spreiden en ervoor te zorgen dat festivals meer binden met de stad en haar inwoners. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het nieuwe evenementenbeleid heeft aardig wat voeten in de aarde en heeft nog wat verbeterpunten, zoals participatie, communicatie en het vergunningsproces. Pas wanneer deze punten beter in het beleid zijn opgenomen, kan de gemeenteraad keuzes maken over de mogelijkheid per locatie in de stud, met daarbij de draagkracht en wensen van buurtbewoners in acht genomen. Wethouder Touria Meliani van Evenementen en burgemeester Femke Halsema hopen dat er in het nieuwe beleid ruimte is voor meer ondersteuning van gratis en middelgrote gelegenheden.

Kopie evenementenkalender 2024

Dit alles leidt er wel toe dat men pas in mei 2025 inspraak kan geven en de gemeenteraad het beleid vervolgens in oktober 2025 pas vaststelt. Er is dan onvoldoende ruimte voor implementatie in 2026, waardoor de evenementenkalender die nu nog van kracht is, ook dan te hanteren. Dit betekent voor organisatoren van evenementen dat ze zekerheid hebben over hun evenement. Want die is exact hetzelfde als het evenement dat ze dit jaar hebben georganiseerd.