Uiterlijk 6 oktober uitspraak in kort geding over coronapas
Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voerde, eist dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure.
Maes: "Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers", opende Maes zijn pleidooi. "We zitten in de staart van de coronacrisis, de crisis is eigenlijk al voorbij. Na anderhalf jaar coronamaatregelen waarvan de meeste niet of nauwelijks iets positiefs hebben bijgedragen aan het oplossen van de pandemie, heeft het demissionaire kabinet het laatste monster gebaard: de coronapas, inmiddels ook al omgedoopt tot de apartheidspas."
Verplichte vaccinatie
De advocaat uit Breda vindt de controles op QR-codes in onder meer cafés en restaurants "onwettig, strafbaar en discriminerend". Maar van verboden discriminatie of verplichte vaccinatie is helemaal geen sprake, benadrukte de landsadvocaat: "Iedereen kan zich laten vaccineren of een test afleggen".
De overheid heeft voor de invoering van het coronatoegangsbewijs gekozen om afscheid te kunnen nemen van de verplichte 1,5 meter afstand. Op veel plekken is het houden van afstand lastig of onmogelijk, betoogde de landsadvocaat. Daarom is ervoor gekozen om in eet- en drinkgelegenheden, in bioscopen, theaters en concertzalen en op evenementen de afstandsregel los te laten en met een coronatoegangsbewijs te werken om eventueel besmettingsgevaar te voorkomen.
Groen vinkje
Met een coronatoegangsbewijs kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen maximaal 24 uur geleden negatief te zijn getest op het coronavirus, van Covid-19 hersteld te zijn of hiertegen volledig te zijn gevaccineerd. Het testen is gratis.
"In de coronapandemie moet de regering afwegingen maken die niet gemakkelijk zijn", aldus de landsadvocaat. "Met deze afweging kan men het oneens zijn." Ze benadrukte dat door het coronatoegangsbewijs een aantal sectoren weer open kunnen en dat een groen vinkje in de app een andere beperking van grondrechten, namelijk het houden van 1,5 meter afstand, laat vervallen.
Maes ging inhoudelijk nauwelijks meer in op de argumenten van de overheid. "Wij leven in een totaal andere wereld", concludeerde hij.
Door: ANP