Datacenters mogen alleen uitbreiden op bestaande plekken

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Het kabinet wil de bouw van nieuwe locaties voor datacenters beperken. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schreef woensdag aan de kamer dat er alleen nog datacenters bij mogen komen op plekken waarbij windenergie via zee naar land gaat. Dit melden NU.nl, De Stentor en RTV Noord. 

Maatschappelijk nut van datacenters 

De minister erkent in zijn brief van afgelopen woensdag dat datacenters relatief weinig economische meerwaarde hebben. Zo zouden drie bestaande ‘hyperscale datacenters’ in totaal goed zijn voor 750 banen. Het gaat dan veelal om goedbetaalde specialisten of gastarbeiders. Daarnaast doen de datacenters een relatief groot beroep op de klimaatvriendelijke energievoorziening. De bedrijven krijgen vaak voorrang bij de distributie van wind- en zonne-energie. Het bijbouwen van datacenters zou daarom een obstakel kunnen vormen bij het halen van de internationale klimaatdoelstellingen. 

Uitzonderingen  

Hoewel Hugo de Jonge aankondigde dat er de komende negen maanden geen nieuwe locaties bijkomen kunnen bedrijven zoals Facebook, Google en Microsoft hun bestaande plannen zonder tegenstand uitvoeren in de kustregio’s waar windenergie een optie blijft. In de gemeentes Zeewolde, Middenmeer en Het Hogeland staan uitbreidingen van in totaal zo’n honderden hectares nog op de planning. De bouwstop zoals De Jonge die voorstelt zou toekomstige bedrijven er niet van weerhouden om bij te bouwen op en rondom bestaande locaties. In de praktijk zullen er dus weinig beperkingen komen voor de controversiële expansie van de Amerikaanse megabedrijven. 

Datacenters kunnen steeds vaker rekenen op tegenstand. Het Facebookdatacenter in Zeewolde stuitte op veel protest van de lokale bevolking. De bouw van het totale complex van 166 hectare kan onder de plannen van De Jonge gewoon doorgaan.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker