Ambitieuze groene bouwplannen kunnen Utrecht weer laten bruisen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Afgelopen week kondigde de Gemeente Utrecht twee grootse plannen voor stedelijke uitbreiding aan. Het betreft het Groen en stads Park Groenewoud en het ‘verticale dorp’ Hoogbouw MARK in Leidsche Rijn Centrum Noord. Dit meldt de Gemeente. 

Groen en stads Park Groenewoud 

Om het woningtekort tegemoet te komen heeft het kabinet ambitieuze richtlijnen gesteld voor het bijbouwen van nieuwe woningen. Deze woningen moeten niet alleen maar betaalbaar zijn maar ook duurzaam. Gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal kan Park Groenewoud rekenen op zo’n 1500 woningen, twee parken, een school, een kinderopvang en een gezondheidscentrum. 

In samenwerking met Loostad Vastgoedontwikkeling wordt bestaande grond bestemd voor horeca en de culturele sector. De plannen zijn bedoeld om van de wijk een bruisende, moderne wijk te maken die voor de ene helft bestemd is voor de sociale- of middenhuur en voor de andere helft huur- en koopwoningen in de vrije sector.

Verticaal dorp 

Het zogeheten plan MARK voor Leidsche Rijn Centrum Noord ambieert vergelijkbare doelstellingen. In het plan zijn 3 torens van 140 meter voorgesteld die een vergelijkbare verdeling van sociale huur en vrije huur nastreven. Verder zullen deze flats voor 11% bestemd zijn voor mensen die specifieke zorg nodig hebben. Met het oog op de klimaattransitie komt er een fietsenstalling van 3500 plekken, deelfietsen, e-bikes en 100 deelauto’s. Hiermee hoopt de gemeente duurzame transportopties te stimuleren. Op het plafond van de torens zal er daarnaast ruimte zijn voor horeca. Naar verwachting zullen de laatste torens in 2028 gerealiseerd worden.

Door: Nationale Recreatiegids