Utrecht zag een enorme daling in Airbnb-verhuur tijdens corona

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Door de coronacrisis is het aantal huuraanvragen voor Airbnb’s drastisch afgenomen in de stad Utrecht. Dit blijkt uit een rapport van de Universiteit Utrecht. Tussen de periode 2020 en 2021 nam het aantal verhuurde Airbnb’s af met 43,7 procent. Dit meldt RTV Utrecht. 

Ondanks de sterke daling bleven de prijzen stijgen. Voor een overnachting werd 10 procent meer betaald dan in 2019. In een privékamer was dit zelfs 19 procent. Volgens de onderzoekers kwam dit door de samenstelling van het overgebleven aanbod. Dit waren doorgaans hotels en bed & breakfast. Voorheen waren dit meer kamers bij mensen thuis. Door de pandemie konden deze ruimtes waarschijnlijk niet worden verhuurd. Een andere oorzaak is de aanhoudende stijging op de woningmarkt.

Trend?

Volgens de onderzoekers is het tot dusver te vroeg om te spreken van een trend. Pas als reisbewegingen weer terugkeren op het niveau van voor de pandemie kan er een gedegen vergelijking worden gemaakt. Verder heeft Utrecht sinds 1 juli 2021 een registratieplicht voor het verhuren van woningen. Deze wet was bedoeld om toeristische overlast tegen te gaan.

Door: Nationale Recreatiegids