Het Rijk stelt miljarden beschikbaar voor de vergroening van bedrijventerreinen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De ministerraad heeft 26 miljoen gereserveerd voor de vergroening van bedrijven op bedrijfsterreinen. De investering valt onder een groter Nationaal Groeifonds waar in totaal 5 miljard voor is uitgetrokken. Dit meldt Stadszaken. 

Warme zomerdagen

Van de bijna 100.000 hectares aan bedrijventerrein is maar 1% groen of blauw. Mocht deze situatie ongewijzigd blijven dan is het mogelijk dat temperaturen op zomerse dagen oplopen tot 40,8 graden. Een groener terrein helpt tegen de hitte en draagt bij aan het welzijn van werknemers. Ook flora en fauna krijgt zo de kans om zich te vestigen op nieuwe plekken.

Brede coalitie 

Diverse partners vanuit het Rijk, de provincies en de bouwsector ondertekenden daarom het programma Werklandschappen van de Toekomst. In het programma werden plannen gemaakt voor meer groene daken, parkeerterreinen en mogelijke wandelroutes. Daarnaast hoopt het hiermee de bouw van zonnepanelen en warmtepompen te stimuleren. Concreet moet het programma aantoonbare vooruitgang bewerkstelligen op de gebieden van klimaattransitie, biodiversiteit en de productiviteit van werknemers.

Realisatie 

De eenmalige investering van 26 miljoen valt onder een reeks van 20 toekomstige voorstellen uit het Nationaal Groeifonds. Om de projecten te realiseren moet de helft van het geld opgebracht worden met publieke en private partijen.

Door: Nationale Recreatiegids