Autobranche krijgt 5 mei als officiële feestdag

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De  Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche heeft onlangs een nieuw cao ondertekend waarin een vrije dag op 5 mei is afgesproken. Deze gaat direct in waardoor iedereen in de autobranche aanstaande donderdag vrij is. Dit meldt De Ondernemer. 

Nieuw cao

Op 17 maart hebben BOVAG en de vakbonden onderhandeld voor een nieuwe cao. Deze is afgelopen zaterdag goedgekeurd. Het akkoord wordt gezien als een prettige samenwerking tussen werkgevers en werknemers.

Niet voor alle werknemers in de branche

Werknemers die er voor kiezen om alsnog op 5 mei te werken krijgen een toeslag van 85 procent. Bedrijven hebben daarnaast de ruimte om niet de toeslag uit te betalen en de werknemer een week daarop een betaalde vrije dag te geven. Medewerkers in de autoverhuurbranche, autowasbedrijven, rijwielstallingen en bardstofverkooppunten krijgen een andere regeling. Ook autoverkopers krijgen geen vrije of een toeslag.

Verder kunnen bedrijven nu een proeftermijn van twee maanden afspreken voor het aannemen van nieuwe werknemers. Voorheen was dit één maand, wat de werkgever meer invloed geeft over de selectie van zijn personeel.

Door: Nationale Recreatiegids