Zwembaden en ijsbanen in de knel door hoge energieprijzen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Grote energieverbruikende faciliteiten als zwembaden en kunstijsbanen zitten in de knel. Door de hoge gasprijzen neemt het aandeel van stookkosten op de begroting dusdanig toe dat het voor veel partijen niet te betalen is. Betrokken organisaties luiden daarom de noodklok. Dit meldt Pretwerk. 

Bij zwembaden en ijsbanen is energieverbruik al vaak 15 tot 20 procent van de begroting. Bij velen loopt het meerjarige contract bij hun energieleverancier af en zijn ze aangewezen op het markttarief. Met de huidige tariefstijgingen kan dit de nekslag betekenen. Zeker bij kleinere bedrijven is het een groot probleem. Ingeschat wordt dat een gemiddeld zwembad of ijsbaan te maken krijgt met een prijsstijging van een miljoen euro. 

Hoofd boven water

De organisaties achter de zwembaden en ijsbanen hebben zich verenigd en in een position paper hun penibele positie benoemd. Hierin stellen ze dat 6 tot 8 van de 22 ijsbanen in Nederland dreigt te moeten sluiten. Bij zwembaden is het percentage veel groter, geschat wordt dat hier 200 van de 637 de deuren moet sluiten als er niks gebeurt. 

Verduurzamen

Betrokken partijen, te weten NOC*NSF, knsb, knzb, ijshockey Nederland, de Nederlandse curlingbond, WiZZ, vereniging kunstijsbanen Nederland en Platform ondernemende sportaanbieders, roepen op voor een noodfonds zodat bedrijven niet hoeven te sluiten. Een langdurige oplossing ligt in het verduurzamen van de energievoorzieningen. Hiervoor heeft het kabinet al 3,5 miljoen euro uitgetrokken. 

Door: Nationale Recreatiegids