rEvent helpt om festivalbekers voor 90 procent te recyclen
De twee bedrijven waren onafhankelijk van elkaar en elk op zijn vakgebied al intensief bezig met het ontwikkelen van een duurzame oplossing voor festivals, waarmee die hun probleem van zwerfval enorm kunnen reduceren. Door de handen ineen te slaan ontstond een oplossing voor het Food & Beverage-deel. Het gebruik van wegwerpbekers en -voedselverpakkingen op festivals blijft ook na 1 januari 2024 namelijk mogelijk, mits ze goed worden ingezameld en gerecycled. Het minimum percentage voor die recycling loopt de komende jaren op van 75 procent in 2024 naar 90 procent in 2027.
Inzamelsystemen
rEvent levert festivals FSC gecertificeerde CARTON360 verpakkingen, die zijn gemaakt van 100 procent papier, karton of bagasse en PFAS vrij. De plastic PET360 bekers en shakers zijn gemaakt van 100 procent gerecycled PET. Organisatoren kunnen die tijdens het festival eenvoudig inzamelen via een van de inzamelsystemen van rEvent. Er zijn kartonnen inzamelboxen (360Box), afvalcontainers (240 en 1100 liter), maar ook open opslagcontainers voor papier, karton, PET plastic en restafval.
Proces van recyclen
Via opvallende en duidelijke instructies worden bezoekers actief meegenomen in het proces van recyclen. Uit praktijktesten die medio 2022 op verschillende locaties zijn uitgevoerd blijkt dat op deze manier 90 procent van alle plastic bekers en kartonnen verpakkingen kan worden ingezameld voor recycling.
Alle inzamelboxen en containers worden na afloop van een festival opgehaald, ingezameld in Apeldoorn, gebaald en vervolgens per truck afgeleverd bij een van de grootste PET-recyclers van Europa. Daar wordt het materiaal schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. Deze flakes worden verwerkt tot PET360-granulaatkorrels, waar nieuwe PET360-bierbekers van worden gemaakt. De ingezamelde voedselverpakkingen worden volledig gecomposteerd. Door de combinatie van microben en warmte wordt het kartonnen afval binnen no-time omgezet naar een bodemverbeteraar. Die zorgt er onder meer voor dat de structuur van de grond in tuinen wordt verbeterd. Op deze manier worden vrijwel alle wegwerpbekers en verpakkingen hergebruikt als grondstof.
Door: Nationale Recreatiegids