BREIN onderzocht afgelopen jaar 12 private trackers voor bestrijding webpiraterij

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Private trackers zijn besloten bittorrentsites voor het uitwisselen van allerlei ongeautoriseerde content als boeken, muziek, films en series. In een bericht op zijn website stelt BREIN dat de mensen achter dit soort bittorrent trackers ‘zich vaak onvindbaar achten’. Steeds meer scripters, site-eigenaren en uploaders worden door BREIN geïdentificeerd en aangepakt. Volgens de piratenbestrijder zijn er dit jaar al 12 onderzoeken opgestart waarvan er inmiddels vijf zijn afgerond. Dit meldt Entertainment Business. 

‘Ze moeten je eerst maar vinden’ en ‘ik zit achter twee VPN’s dus laat ze maar zoeken’, zo spreken veel mensen achter dergelijke private trackers zich vaak uit als het gaat over het risico van piraterij. Toch heeft BREIN er afgelopen jaar meerdere weten te achterhalen. Directeur Tim Kuik: ‘In onze acties tegen private torrent tracker is, net als eerder bij nzb-communities, sprake van een sneeuwbaleffect. Veel acties geven aanleiding tot nieuwe acties bij anderen.’

Betalen

In vijf van de in 2023 gestarte 12 zaken hebben de overtreders een onthoudingsverklaring getekend en tevens een compensatie betaald. Daarbij is rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden bijvoorbeeld door opsplitsing in een onvoorwaardelijk en voorwaardelijk deel. Het onvoorwaardelijk deel kan daarbij ook gesplitst worden in een bedrag direct en een bedrag op afbetaling waarbij in geval van wanprestatie alsnog het onvoorwaardelijk deel in zijn geheel opeisbaar wordt. In de tot op heden afgeronde zaken bedragen de compensaties elk enkele duizenden tot tienduizenden euro’s.

Door: Nationale Recreatiegids