Archeologen ontdekken ‘Stonehenge van Nederland’ in Tiel

Door Nationale Recreatiegids
3 min
In Tiel is deze week een bijzondere ontdekking gedaan. Daar hebben archeologen een ‘openluchtheiligdom’ gevonden. Deze is ongeveer 4000 jaar oud en is met een omvang van drie voetbalvelden groot een ‘spectaculaire vondst die uniek is voor Nederland’, aldus de onderzoekers. Het complex werd naar alle waarschijnlijkheid gebruikt als ontmoetingsplek voor offers, begrafenissen, rituelen en feesten.

De archeologen vonden in totaal zo’n miljoen verschillende voorwerpen. Daaronder ook een glazen kraal, de oudste die ooit in Nederland is gevonden. Deze blijkt uit Mesopotamië te komen. Hiermee stellen de onderzoekers vast dat er in die tijd al contact tussen de verschillende regio’s is geweest.

Grootste Nederlandse opgraving

Het complete gebied dat is onderzocht beslaat een oppervlakte van ruim 22 hectare. De opgravingen begonnen in 2017 in de uiterwaarden van de Waal. Afgelopen woensdag zijn de resultaten in Tiel gepresenteerd. Het gaat om het grootste archeologische project in Nederland ooit.

Nederlands Stonehenge

Op basis van verkleuringen en verhogingen in de klei konden de archeologen bepalen dat er drie grafheuvels in het gebied hebben gestaan. De grootste heeft een doorsnede van twintig meter. Onder de vondsten zaten ook de resten van zestig mannen, vrouwen en kinderen.

Daarnaast viel het de archeologen op dat de grootste heuvel ook fungeerde als een zonnekalender. De heuvel was omgeven met een greppel met verschillende doorgangen. Op de kortste en langste dag van het jaar scheen de zon precies door deze doorgangen.