6,5 jaar celstraf voor man die filmmaker Wouter van Luijn doodsloeg

Door ANP
2 min
De overvaller die in juli 2018 op Mallorca de Nederlander Wouter van Luijn in elkaar sloeg waardoor het slachtoffer korte tijd later overleed, heeft 6,5 jaar gevangenisstraf gekregen. Volgens de Diario de Mallorca kreeg hij de straf voor gewelddadige roof en voor doodslag. De Spanjaard moet de nabestaanden ook 150.000 euro smartengeld betalen.

De 34-jarige filmmaker Van Luijn was naar een beruchte krottenwijk van La Palma, Son Banya, gegaan om drugs te kopen. Hij werd daar volgens de rechter overvallen door de veroordeelde, Adrián H.F., en enkele medeplichtigen. Diens advocaat had aangevoerd dat Van Luijn gezondheidsproblemen had en drugs en alcohol had geconsumeerd. Dat zou de dood hebben veroorzaakt, maar de rechter ging daar niet in mee. Als Van Luijn niet zo hard was geslagen, leefde hij nog volgens de rechter.

Het slachtoffer verloor meteen het bewustzijn toen hij werd overvallen en geslagen. De dader heeft hem zelf naar het ziekenhuis gereden, waar Van Luijn overleed.

De aanklagers hadden acht jaar cel geëist. Tegen het vonnis kan beroep worden aangetekend. In 2020 werden vier minderjarige jongens vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Van Luijn.

Als editor was Van Luijn verantwoordelijk voor de montage van tientallen speelfilms, waaronder Brasserie Valentijn (2016) en Aanmodderfakker (2014). In 2018 kreeg hij postuum een Gouden Kalf voor zijn werk aan het drama WIJ.