Medewerkers NPO verdienen vanaf volgend jaar 10 procent extra salaris

Door Ilias van Bruggen
3 min
Alle omroepmedewerkers van de NPO krijgen een loonsverhoging van in totaal 10,5 procent. Dat staat onder meer in de nieuwe cao waarover een akkoord is bereikt met de beroepsvereniging NVJ, maakt de NPO dinsdag bekend. Leden van de vakbond en werkgevers van de publieke omroep moeten nog wel stemmen over het akkoord.

De salarissen worden vanaf 1 januari 2024 verhoogd met 5 procent en daaroverheen nog eens 3,5 procent. Deze verhoging komt bovenop de verhoging van 2 procent die met ingang van 1 januari dit jaar is toegekend. Daarmee komt de totale stijging dus op 10,5 procent.

Naast een salarisverhoging, biedt de nieuwe cao ook meer ruimte voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Er mogen voortaan maximaal drie contracten voor bepaalde tijd worden aangeboren gedurende maximaal 24 maanden. Voorheen waren dat er zes in 48 maanden. Daarnaast zijn de vergoedingen voor zzp'ers verhoogd.

Prachtig resultaat

De NPO is enthousiast over het akkoord. "Er ligt nu een prachtig resultaat waarmee we recht doen aan al het harde werk van alle omroepmedewerkers en we tegelijk rekening houden met de flink gestegen inflatie", laat Peter Kuipers, voorzitter van de werkgeversdelegatie, weten.

Dat gevoel deelt de NVJ. "Met deze afspraken zetten we een enorme stap richting het creƫren van werkzekerheid voor de medewerkers van de omroep. Bovendien is het ons gelukt om de gevolgen van de hoge inflatie zoveel mogelijk te verzachten, zowel voor de werknemers als voor de zzp'ers. Daarom leggen we dit onderhandelingsakkoord aanstaande donderdag aan onze leden voor met een positief advies. Zoals altijd is het laatste woord hierover aan onze leden", zegt Wais Shirbaz, Secretaris Omroep en Hoofd Werkvoorwaarden.