Grootste Pasar Malam in Dordrecht heeft meer subsidie nodig om te overleven

Door Marian van Reesch
4 min
De organisatoren achter de Pasar Malam in Dordrecht maken zich zorgen over de toekomst. Het is mogelijk dat het evenement uiteindelijk verdwijnt zonder een hogere subsidie van de gemeente, vertelt organisator Cola Bleeker van Istimewa Events. Dit meldt Rijnmond.

De tiende editie van de Aziatische markt was deze week weer druk bezocht. Duizenden bezoekers kwamen af op de geuren van Indisch eten op de grootste avondmarkt van Nederland. Organisatie Istimewa verzorgt al tien jaar lang de Pasar Malam in Dordrecht en wordt elk jaar bezocht door mensen vanuit het hele land. Maar ook Istimewa ondervond de gevolgen van de coronapandemie. Oprichter Marcel Neervoort van Istimewa Events gelooft dat een hogere subsidie nodig is om het evenement toegankelijk te houden. Anders moet de huur voor kraamhouders omhoog, wat weer doorberekent wordt bij de bezoekers. 

Subsidie status

“Ieder evenement moet een aanvraag doen voor subsidie bij de gemeente. Momenteel vallen wij onder de B-status, daaronder vallen bijvoorbeeld kleinere foodtruckfestivals.”

Volgens Neervoort zijn ze deze status voorbijgegaan: “Vorig jaar hadden wij 74.000 bezoekers, dus zijn we aan het kijken of we een subsidie kunnen krijgen die past bij een evenement met een A-status. Die subsidie is hoger, en dekt een groot deel van de kosten. Maar zelfs daarmee zijn we er nog niet.” Zo zijn ze dit jaar begonnen met het vragen van een kleine donatie om extra geld in te zamelen.

Om een andere status te krijgen moet een organisatie aan bepaalde richtlijnen voldoen. Momenteel is Istimewa druk bezig om de verandering door te voeren die nodig zijn voor A-status. De organisatie heeft tot april 2024 om hun status te veranderen.

Goed eind

Uiteindelijk gelooft Neervoort dat het wel goed komt. “Uit het hele land komen er bezoekers op dit evenement af. Ik sprak iemand die voor vier dagen naar deze Pasar Malam in Dordrecht toe kwam en drie hotelovernachtingen boekte. Vanuit Den Helder, Maastricht, ze komen overal vandaan. En de Dordtenaren omarmen het evenement ook enorm.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch