Amsterdamse festivals moeten gaan loten voor een locatie

Door Marian van Reesch
3 min

In een brief aan festivalorganisatoren staat dat gemeente Amsterdam de festivalplekken voor 2024 wil gaan verloten. Deze verandering is mogelijk te wijten aan de sluiting van locatie Riekerhaven. Dit meldt Entertainment Business.

Wethouder Evenementen Touria Meliani schrijft dat de bodem bij Riekerhaven zeer slecht is, waardoor er problemen zijn met de waterafvoer. Hierdoor kan de fundering voor bouwwerken als tenten en podia instabiel worden en voor gevaarlijke situaties zorgen. 

De gemeente hoopt dat de problemen volgend jaar opgelost zijn. Toch heeft de lokale politiek besloten om een loting te laten plaatsvinden onder alle festivals in de stad. Nieuwe festivals kunnen zich tot 1 oktober nog inschrijven voor de loting. Wanneer de problemen toch worden opgelost, wordt het evenementenkalender van 2023 aangehouden voor de planning. De gemeente hoopt eind augustus meer informatie te hebben.

Duidelijkheid

Volgens de festivalorganisatoren komt de brief onverwachts. CEO Marnix Ball van Loveland hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt. “Een evenement voor volgend jaar lijkt ver weg, maar is in werkelijkheid heel dichtbij. Een loting voor alle evenementen voor volgend jaar is ongewenst en ook niet nodig. De agenda van dit jaar kan een-op-een worden gekopieerd voor volgend jaar. Het probleem van Riekerhaven kan sowieso worden opgelost door dit tweedaagse evenement op een andere plek te organiseren. Waar een wil is, is een plek.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch