Tienduizenden reizigers dupe van failliete Holland Norway Lines

Door ANP
2 min
Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.

Holland Norway Lines zei eerder dat het bedrijf in de financiƫle problemen kwam nadat het niet meer mocht vertrekken uit de Eemshaven in de provincie Groningen. Dat zorgde voor veel annuleringen en omboekingen. Sinds juni voer de rederij met een ferry vanuit het Duitse Emden, vlak over de grens, naar Kristiansand in Noorwegen. Holland Norway Lines huurde dat schip, Silvius meldt dat de eigenaar de ferry inmiddels heeft teruggenomen.

Het kwijtraken van het schip maakt de situatie volgens Silvius extra complex. "Bij een eventuele doorstart moet het schip opnieuw worden gehuurd of moet er een nieuw schip komen." Hoe groot de kans op een doorstart is, wil hij niet zeggen. "We zijn er voortdurend mee bezig", is het enige wat hij wel kwijt wil.

Het personeel is inmiddels ontslagen, meldt de curator verder. De circa vierhonderd werknemers krijgen nu betaald via uitkeringsorganisatie UWV. Een van de dochterbedrijven, een Noorse bv, is niet bankroet. Silvius verwacht dat deze onderneming binnenkort ook failliet gaat.