Politie: 80 procent van festivalgangers onder invloed

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Dat drugsgebruik voorkomt op festivals is voor velen geen onbekend fenomeen. Wel ontstaan er steeds meer zorgen over de toename van drugsgebruik. Het Openbaar Ministerie in Noord-Brabant spreekt over ‘zeer verontrustende signalen’. Er wordt een toename gesignaleerd van het mixen van drugs. Een bezorgde festivalorganisator stelt dat zij meer drugsmisbruik opmerken en dat er meer ongevallen zijn rondom drugs zoals ketamine en GHB, meldt Brabants Dagblad.

Tijdens het festivalseizoen zijn er meerdere festivalgangers overleden, bij het festival Decibel Outdoor en bij Awakenings in Hilvarenbeek. Een toxologisch onderzoek naar de doodsoorzaken wordt uitgevoerd, maar bij het ongeval in Hilvarenbeek wordt gedacht aan ‘intoxicatie door drugs’. Dat melden burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek.

80 procent onder invloed

In een van de vele overheidsdocumenten over de veiligheid op festivals vermeld de politie dat zij hebben geconstateerd dat zo’n 80 procent van de festivalgangers onder invloed is. Gemeenten eisen dan ook al dat grotere festivals medische posten hebben waar ook verpleegkundigen en anesthesiologen aanwezig zijn.

Normalisering drugsgebruik

In de festivalcultuur wordt drugsgebruik steeds verder genormaliseerd, merkt bijzonder hoogleraar ondermijning Pieter Tops. Hij denkt ook dat deze normalisering moeilijk terug te draaien is en noemt het ‘een hele serieuze en zware problematiek’. Tops stelt dat een mogelijk oorzaak van het probleem de straffeloosheid van drugsgebruik in Nederland.

Op 6 juli werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waardoor drugsgebruik op festival strenger kan worden aangepakt. Uiteindelijk is dat wel afhankelijk van de beschikbare menskracht bij de politie.

De burgemeester van Hilvarenbeek, Evert Weys, wil een grondige aanpak van het probleem. Zo vindt hij dat de rijksoverheid meer geld moet steken in de bestrijding van drugscriminelen en stelt hij dat er meer politiemedewerkers nodig zijn.

Meeste xtc-gebruik van Europa

In de Nationale Drugsmonitor staat dat Nederland verreweg het vaakst xtc gebruikt, voornamelijk in nachtclubs en bij festivals. Echter ontbreken totaalcijfers over het drugsgebruik in Nederland. Wel concludeerde het Trimbos Instituut in het Grote Uitgaansonderzoek (2020) dat de kans dat iemand drugs gebruikt toeneemt naarmate deze persoon ook vaker een festival bezoekt.