Gids wordt onwel tijdens rondleiding bovenin kerk Zaltbommel, brandweer haalt haar naar beneden

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Zondagmiddag werd een vrouwelijk gids onwel tijdens een rondleiding in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Om de vrouw naar beneden te halen is de brandweer ingeschakeld. Die konden haar echter met een hoogwerker niet bereiken. Dat meldt Brabants Dagblad.

Rond 17.00 uur kwamen de hulpdiensten ter plaatse bij de kerk in Zaltbommel. De 66-jarige gids zou waarschijnlijk last hebben gekregen van de hitte. Vervolgens verloor de vrouw haar bewustzijn en werd de brandweer ingeschakeld om haar naar beneden te halen.

De gids begon om 15.15 uur met de tweede rondleiding van de dag. Een 27-jarige man was ook mee met de rondleiding. Hij vertelt dat het erg warm was tijdens de rondleiding. Ze maakten af en toe een pauze om bij te komen van de hitte. Maar naarmate het warmer werd, begon de vrouw zich ook steeds minder goed te voelen. “Eenmaal boven ging ze zitten en verloor ze haar bewustzijn”, vertelt de man.

Na een voorstel van de man om weer naar beneden af te dalen, ging het weer slechter met de vrouw. Een andere jongeman die bij de rondleiding aanwezig was haastte zich naar beneden voor een flesje water. Toen hij beneden was bleken de hulpdiensten ook al aanwezig te zijn. De gids vond het niet nodig dat die ter plaatse kwamen. Na het flesje water voelde de vrouw zich al beter.

Uiteindelijk arriveerde de brandweer met een hoogwerker om de gids naar beneden te brengen. Die kon echter niet op de juiste verdieping komen. Daarom is de vrouw eerst een stuk naar beneden gedragen. Vervolgens is ze alsnog met de hoogwerker naar beneden getild.

Een vrijwilliger van de kerk laat weten dat de gids veilig beneden is aangekomen en weer volledig bij bewustzijn is. Wel is ze naar het ziekenhuis gebracht ter controle.