Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

Cijfers van het CBS laten zien dat er elk jaar meer fietsen worden gestolen. Nieuwe cijfers geven aan dat de aangiftebereidheid slechts op 10 procent ligt van het aantal gestolen fietsen. Met meer dan 750.000 gestolen fietsen in 2022 was het voor Schumacher aanleiding om zijn laboratorium in te duiken om een oplossing te vinden voor dit probleem.

Zo ontwierp Schumacher een scan-and-trace systeem dat in de zadelbuis wordt ingebouwd. “De meerwaarde ten opzicht van het bestaande track-and-trace systeem is dat FRAME-ID permanent is ingebouwd in het frame en niet kan worden uitgeschakeld of verwijderd door fietsendieven”, stelt Schumacher. “Daarnaast is er geen elektriciteit nodig.” Wanneer iemand een fiets verkoopt, kan die via de app het stalen ros op een andere naam zetten. Ook is het gemakkelijk om een melding te doen bij de politie, die dan direct weten wat de gegevens zijn van de eigenaar.

Inmiddels is de ontwerpfase afgerond en is er een octrooi toegekend. De volgende stap is het testen van dit nieuwe systeem door middel van een pilot. Deelnemers betalen voorafgaand 50 euro, maar krijgen dit bedrag ook weer terug na afloop van de pilot. Op de website van FRAME-ID staat dat de proef tot het einde van 2024 duurt, tenzij deze eerder afgerond kan worden.

Mensen die willen deelnemen aan de pilot kunnen dat doen via www.frame-id.nl