NPO en ON! volgend jaar in gesprek over verantwoordelijkheid

Door ANP
3 min
De NPO gaat in 2024 in gesprek met omroep Ongehoord Nederland (ON!) over de verantwoordelijkheid die de omroep heeft om "blijvend te laten zien dat ze de verbeteringen serieus nemen en beter samenwerken met de NPO en de andere omroepen". Dat laat de NPO weten in een reactie op het nieuws dat de vergunning van ON! definitief niet wordt ingetrokken.

Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Media) heeft dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld dat de vergunning van ON! niet wordt ingetrokken en dat de omroep dus mag blijven uitzenden. Zijn voorganger Gunay Uslu had eind november al geoordeeld dat de juridische basis te dun was om mee te gaan met het verzoek van de NPO om de voorlopige erkenning in te trekken.

Van Weyenberg verwacht dat ON! zich houdt aan de journalistieke code van de NPO. De keuze om deze code te onderschrijven is momenteel nog vrijwillig, maar de staatssecretaris wil dat verplichten. "De NPO heeft er met het verzoek aan de staatssecretaris naar gestreefd om helder te krijgen dat ON! zich aan de journalistieke code moet houden", zegt NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. Volgens Leeflang is het "van groot belang dat die helderheid" nu is gegeven door Van Weyenberg.

"De staatssecretaris stelt zelfs dat de journalistieke code in de wet moet worden verankerd. Er is dus geen ruimte voor een eigen interpretatie van de journalistieke regels. De staatssecretaris bevestigt hiermee dat onze verzoeken aan ON! om zich aan de journalistieke code te houden terecht zijn", aldus Leeflang. "Ook zal ON! zich aan de voorschriften moeten houden die de NPO verbindt aan het plaatsen van het programma Ongehoord Nieuws."