10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
16 min
Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

1. Wandelen en fietsen in de natuur 

Verken de prachtige natuur van Nederland door een fietstocht te maken door de bloeiende tulpenvelden in de Bollenstreek. Of wandel langs de uitgestrekte duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en geniet van het adembenemende uitzicht over de Noordzee.

2. Bezoek aan historische steden 

Breng een dag door in de historische stad Utrecht en beklim de 465 treden van de Domtoren voor een panoramisch uitzicht over de stad. Bezoek vervolgens het Centraal Museum om meer te leren over de rijke geschiedenis van Utrecht. Niet alleen Utrecht heeft een brede historie, maar ook Leiden gaat terug in de tijd met alle musea. In het Pilgrim Museum maak je een reis naar de veertiende-eeuw. Woningen van de Pilgrims zijn tentoongesteld om de geschiedenis van die Leidse periode te bewonderen (1608-1620).

3. Dagje pretpark 

Beleef een dag vol avontuur en plezier in de Efteling, waar je kunt genieten van spannende attracties zoals de Baron 1898 en de Python. Sluit de dag af met een betoverende rit in de Droomvlucht en geniet van een heerlijke pannenkoek in het Efteling Hotel. Bang om de kids kwijt te raken? Bij Attractiepark Slagharen ben je dichter bij elkaar. Naast alle attracties kun je ook lekker zwemmen in Aqua Mexicana. Wat je ook van plan bent, het Wilde Westen beleef je in Slagharen.

4. Stranddag 

Geniet van een ontspannen dag aan het strand van Scheveningen, waar je kunt zonnebaden, zwemmen in de zee en een verfrissend drankje kunt drinken op een van de vele strandtenten. Maak een romantische strandwandeling bij zonsondergang en bewonder de kleurrijke lucht boven de Noordzee. Wil je minder de drukte opzoeken? Dan is Schoorl aan Zee in Bergen perfect voor jou. Het strand van Schoorl aan Zee is zowel in de zomer als buiten het seizoen ideaal voor rustzoekers én nog niet zo bekend onder de Nederlanders!

5. Culinair genieten 

Ga op culinaire ontdekkingstocht in Maastricht en proef de lokale specialiteiten zoals Limburgse vlaai en streekbieren in een gezellig café op het Vrijthof. Bezoek ook de markt op het Onze Lieve Vrouweplein en geniet van verse streekproducten en ambachtelijke lekkernijen.

6. Festivals en evenementen 

Breng een bezoek aan Dutch Craft Beer Festival als jij je rond Enschede bevindt dit weekend. 15 brouwers staan daar met bijzondere speciaalbieren, er zijn diverse eettentjes en ook nog eens leuke muziek. Liever een festival bezoeken waar eten centraal staat? Ga dan naar festival TREK in Utrecht. Dit is het grootste rondreizende eetfestival van Nederland! Liever lekker met de voetjes van de vloer, dat kan ook. Ga naar het Op Dreef Festival in Limburg of het toffe jazzfestival (Jazz in Duketown) in Den Bosch.

7. Boottocht door de grachten 

Verken de historische grachten van Amsterdam tijdens een ontspannen rondvaart door de stad. Bewonder de prachtige grachtenpanden, historische bruggen en iconische bezienswaardigheden zoals het Anne Frank Huis en het Van Gogh Museum vanaf het water. Liever een rustigere stad bekijken vanaf het water in plaats van onze drukke hoofdstad? In Zwolle is er ook een ruim aanbod aan boottochten en kun je zelfs sups huren om zelf op pad te gaan!

8. Bezoek aan kinderboerderijen en dierenparken 

Neem de kinderen mee naar de kinderboerderij in het Vondelpark in Amsterdam, waar ze kunnen knuffelen met de dieren en ponyritjes kunnen maken. Bezoek ook Dierenpark Amersfoort, waar je oog in oog kunt staan met leeuwen, olifanten en giraffen tijdens een spannende safari.

9.Cultuur en kunst 

Ontdek de bruisende kunstscene van Rotterdam tijdens een bezoek aan de Kunsthal, waar je kunt genieten van wisselende tentoonstellingen en kunstwerken van internationale kunstenaars. Bezoek ook de Markthal en bewonder de kleurrijke muurschilderingen en culinaire hoogstandjes van over de hele wereld. Zin in een weekend weg met de Pinksteren? Dat kun je perfect combineren met een bezoek aan het lokale Museum MORE in Gorssel.

10.Actieve outdoor activiteiten 

Ga kanoën in de Biesbosch, het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, en verken de kronkelende kreken en moerassen van dit unieke natuurgebied. Huur een mountainbike en verken de heuvelachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug, waar je kunt genieten van spectaculaire uitzichten en uitdagende mountainbikeroutes.

Kortom, het Pinksterweekend biedt volop mogelijkheden om te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of culturele ervaringen, Nederland heeft voor ieder wat wils. Maak van het Pinksterweekend een onvergetelijke ervaring en ontdek de vele prachtige bestemmingen die ons land te bieden heeft.