Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

Wethouder Daniël Joppe is standvastig over het toerisme in de gemeente Schouwen-Duiveland. “Het toerisme staat als een huis”, klonk het dinsdagavond tijdens het symposium. En dat huis is streng, want er gelden volgens de wethouder strenge regels als het gaat om uitbreiding van overnachtingsplaatsen. Hij stelt dat het nooit gebeurt dat alle 350.000 slaapplaatsen gevuld zijn en dat ook dit jaar “het aantal toeristen in de zomer wel meevalt”.

Meer focus op dagtoerisme

Tijdens de bijeenkomst in de Grote of Sint Nicolaaskerk werd duidelijk dat men meer wil inzetten op het cultuur historische erfgoed van de provincie. Ook kwam naar voren dat er geen limiet moet komen op het aantal overnachtingen in Schouwen-Duiveland.

Toch ligt de focus niet slechts op overnachtingen. Diana Korteweg Maris van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme komen veel dagjesbezoekers uit de eigen provincie komen. Zij komen volgens haar voor horeca en openbare ruimte.

Verbeterpunten

Het is overigens niet allemaal koek en ei. Er zijn nog wat punten waar de provincie aan kan werken. Zo stelt toerisme strateeg Isabel Most dat er wel een paar punten verbeterd kunnen worden. Voornamelijk stelt zij natuurbeleving en focus op ouderen als belangrijke verbeterpunten. Accommodatie en recreatie in de natuur worden steeds populairder. “De oudere doelgroep heeft geld en tijd, daar liggen enorme kansen”, aldus Most.