Gemeente Veere spekt kas met toeristenbelasting

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Het blijkt dat de toeristenbelasting die gemeentes ontvangen voor verblijfsgasten in hun gemeente erg lucratief kan zijn. PZC meldt dat de gemeente Veere in 2023 meer dan 10 miljoen euro aan toeristenbelasting heeft kunnen incasseren. Dat is bijna een miljoen meer dan in het jaar ervoor.

Het is dan ook niet gek dat wethouder Ruud van Houten (Financiën) in zijn nopjes is door de opbrengsten van de toeristenbelasting. Volgens hem was 2023 een goed jaar. Ook steeg het tarief vorig jaar met vijf cent, wat een paar ton extra heeft opgeleverd.

Gemeentekas

Dat de gemeente een flink deel van haar inkomsten uit toerisme en recreatie haalt, blijkt ook uit de parkeeropbrengsten in 2023. Vorig jaar was dat bijna zeven miljoen euro. Dat is wel minder dan in 2022: toen ontving de gemeente hier 120.000 euro meer mee. “Ondanks dat wij vorig jaar een aantal tarieven hebben verlaagd.” Onder andere parkeren in de avond werd na 19:00 uur gratis, wat eerst pas gold vanaf 21:00 uur.

Of de inkomsten uit de toeristische en recreatiesector dit jaar ook weer zo hoog zijn, moet nog blijken. Tot nu toe staat het weer dit in ieder geval nog niet helemaal toe.