Dit zijn de ING-voorspellingen voor de horeca

Door Johanne Levinsky
4 min
De ING houdt ieder jaar nauwgezet bij hoe het met de horeca gaat en wat er in het vooruitschiet ligt. Wat is de verwachte volumegroei? Wat zijn de vooruitzichten voor de hotelsector? En wat is het effect van het afschaffen van het lage btw-tarief voor logies? Dit zijn de voorspellingen van ING voor hotels, restaurants en cafés dit jaar. 

Volgens ING is de verwachte volumegroei van 2 procent minder uitbundig dan de drie jaren ervoor. Na corona werd een groei ingezet en stabiliseerde deze vorig jaar op zo’n 6 procent. Naar verwachting gaat de consument dit jaar minder vaak naar de horeca, vanwege een aanhoudend laag consumentenvertrouwen, duurdere horecaprijzen en licht oplopende werkloosheid.

Recordaantal hotelgasten

Het hotelwezen wist in 2023 goede cijfers te behalen met een groei van 14 procent in het aantal hotelovernachtingen. Vorig jaar was de gemiddelde bezettingsgraad zelfs hoger dan voor corona in 2019. Er kwam een historisch hoog aantal hotelgasten naar de Nederlandse hotel: 32 miljoen mensen brachten er een bezoekje aan, 5 procent meer dan in 2019. Ook voor dit jaar blijven de voorspellingen positief. De sector maakt in 2024 een groei door, maar een kleinere dan in 2023. De verwachting is dat er steeds meer reizigers naar Nederland komen, mede vanwege ons gematigde klimaat, stabiele geopolitieke omgeving en relatief hoog serviceniveau.

Btw-tarief van 21 procent

Wel staan hotels en andere overnachtingsfaciliteiten straks een uitdaging te wachten met de verhoging van het btw-tarief naar 21 procent. Hotelkamers en vakantiehuisjes kosten vanaf 2026 11 procent meer dan nu. Waarschijnlijk moeten de gasten hier volledig voor opdraaien. ING weet niet of mensen zich hierdoor laten tegenhouden, want de afgelopen twee jaren deden ze dit ook niet.

Meer faillissementen verwacht

Sinds 2023 neemt het aantal faillissementen toe. Vorig jaar vroegen 267 horecabedrijven faillissement aan, met name restaurants en cafés. 14 procent minder zaken beëindigden vrijwillig hun bedrijf. Vanwege de hoge personeelskosten dit jaar en een af te betalen coronaschuld, is de verwachting dat dit jaar opnieuw meer bedrijven (gedwongen) zullen stoppen.