Veel vrijetijdsondernemers kampen met hoge kosten

Door Johanne Levinsky
3 min
In 2024 heeft de vrijetijdssector een groeivolume van 3 procent en zal daar in 2025 naar verwachting 1,5 procent bij komen. De toename van consumptie en groei van met name buitenlandse bezoekers zijn de belangrijkste oorzaken voor deze groei. Tegelijkertijd kampen vrijetijdsondernemers nog altijd met hoge kosten door stijgende lonen, huurprijzen en inkoopprijzen. Dit meldt ABN AMRO in haar laatste sectorprognose.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) groeit het totale verblijfstoerisme in Nederland dit jaar met 1 miljoen. Meer buitenlandse bezoekers zullen hier gebruik van maken. Het aantal binnenlandse bezoekers krimpt licht. Door dalende inflatie, stijgende lonen en overheidsbeleid neemt de koopkracht van Nederlanders toe, waardoor ze ook meer zullen uitgeven aan onder meer hotels, vakantieparken, campings, restaurants, pretparken en culturele instellingen.

Btw-verhoging op logies

Tegelijkertijd ziet ABN AMRO dat veel recreatieondernemers nog altijd hoge kosten hebben. Sommige ondernemers zullen daaronder lijden, terwijl anderen deze beter kunnen dragen. Gasten kunnen een doorberekening van deze hogere kosten verwachten op hun rekening van bijvoorbeeld vakantieparken. De bank verwacht ook een impact van de btw-verhoging op logies. Overnachtingen in het hoogseizoen kunnen hierdoor flink prijziger worden, terwijl logies-eigenaren het in het laagseizoen moeten doen met kleinere winstmarges. Omdat de btw-tarieven in omliggende landen lager liggen, verslechtert de concurrentiepositie van Nederlandse ondernemers.