Noordelijke ondernemers, overheden en onderwijs verdiepen samenwerking

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Ondernemers, overheden en onderwijs uit de gastvrijheidsbranche uit Noord-Nederland verzamelden op 25 juni in Appelscha om samen acties te bedenken om het groeiende probleem van personeelstekorten in de branche op te lossen. Bijna één jaar na lancering van het landelijke ‘Hospitality Pact’ hebben regionale partijen afgesproken om ook hier de handen ineen te slaan.

Het personeelstekort wordt in allerlei sectoren gevoeld. Ook in de gastvrijheidsbranche kampen ondernemingen met tekorten. Daarom werd op 29 juni 2023 het landelijke Hospitality-Pact gelanceerd, een samenwerking tussen de MBO Raad en organisaties uit de sector. Op datzelfde moment werd ook de landelijke campagne ‘Be My Guest’ gelanceerd, om jongeren te interesseren voor een baan in de hospitality sector. Deze werd voornamelijk afgestemd op talenten uit het vmbo en mbo, met later een uitbreiding naar hbo-studenten.

In september 2023 startten de eerste gesprekken over een regionaal pact in Groningen, Friesland en Drenthe. De deelnemende partijen blikten positief terug op het landelijke pact en gaan nu een campagne op de regio toepitsen. Speerpunten van het landelijke pact worden overgenomen: Onderzoek en Innovatie, Sociaal Beleid, Onderwijsbeleid en Arbeidsmarketing.

Geïntensiveerde samenwerking

Tijdens de bijeenkomt op 25 juni kwamen de partijen tot de conclusie dat zij door middel van een geïntensiveerde samenwerking de problemen het hoofd willen bieden. De, volgende organisaties, meest kansrijke terreinen voor de samenwerking zijn: onderzoek naar relevante ontwikkeling voor de sector, kennis delen, profilering, mobiliteit, werken aan een beter imago van de branche en goed werkgeverschap. Daarnaast wordt het aantrekken van statushouders of andere specifieke doelgroepen ook als kansrijk genoemd.

De belangrijkste knelpunten die de ondernemers in de branche signaleren zijn de stijgende kosten, financieringsmogelijkheden, veranderingen in wet- en regelgeving en de beschikbaarheid en kwaliteit van personeel. De samenwerking tussen onderwijs, ondernemingen en overheid biedt kansen om deze uitdagingen aan te pakken. 

Foto: Provincie Drenthe