Extreem weer factor voor derde van Nederlanders bij maken vakantiekeuze

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een vakantie geboekt en gaat binnen een jaar nog weg. De populairste vertrekmaand is juli, ondanks dat er minder Nederlanders zijn die in deze maand en augustus een vakantie boeken. Ook kiezen mensen sneller voor een vakantie in eigen land als zij vrezen voor extreem weer. Dit blijkt uit de Vakantie Sentiment Monitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). 

Ruim een derde van de ondervraagden nemen de extremere weersomstandigheden mee in het maken van een vakantiekeuze. Van hen past de helft hun vakantiebestemming aan. Het is overigens nog niet eerder onderzocht waar zij liever wel of niet naartoe gaan. Uit het onderzoek van NBTC blijkt in ieder geval dat Nederlanders minder of niet van plan zijn om naar Zuid-Europa te reizen voor een vakantie. Een derde geeft aan dat zij een vakantiebestemming dichtbij huis belangrijk vinden.

Invloed stijgende prijzen

Naast het extremere weer zijn ook stijgende prijzen een invloed op de vakantiekeuze. Zo geeft bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) aan dat zij hun vakantiegedrag aanpassen als gevolg van stijgende prijzen. Dit is een kleine daling in vergelijking met vorig jaar, toen was het precies de helft. Een belangrijke maatregel voor alle ondervraagden is het boeken van een vakantie buiten het hoogseizoen. Men gaat minder vaak op vakantie en zoekt naar een goedkoper verblijf.

Nederland als vakantiebestemming

Van de ondervraagden gaat 22 procent dit jaar in eigen land op vakantie. Volgens algemeen directeur Jos Vranken van NBTC kiezen mensen hier niet alleen voor vanwege de weersomstandigheden, maar ook omdat het een duurzamere keuze is. “Ook worden er hierdoor meer vakanties buiten het hoogseizoen geboekt. Ondanks de stijgende prijzen blijft de wens om op vakantie te gaan namelijk sterk. Dit zijn belangrijke aspecten waarmee we rekening moeten houden om vakanties in eigen land aantrekkelijk te kunnen maken en houden”, aldus Vranken.