‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

Door de zogeheten techniek ‘man-in-the-middle’ toe te passen kunnen cybercriminelen zich tussen de wifi-router en de ontvanger positioneren. Daardoor kunnen zij al het verkeer afluisteren en gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of creditcardnummers stelen. Ook is het mogelijk om een nep-wifi-netwerk op te zetten die lijken op echte netwerken. Op het moment dat je daar verbinding mee maakt, hebben zij toegang tot al het internetverkeer.

Beschermde netwerken

In hotels zijn wifi-netwerken vaak beschermd met een wachtwoord. Desondanks kun je hier niet altijd veilig gebruik van maken, omdat ze niet altijd een individuele versleuteling toepassen. Dat betekent dat andere gasten op hetzelfde netwerk in principe ook bij jouw gegevens kunnen komen.

Gebruik eigen internet

Daarom kun je wanneer je op vakantie bent het beste gebruik maken van eigen 5G of een mobiele hotspot. Tegenwoordig kun je in heel Europa jouw eigen internetbundel gebruiken. Een persoonlijke hotspot kan dienen als een wifi-schild en zorgt ervoor dat je een veilige verbinding hebt met het internet. Een andere optie is het gebruiken van een VPN (virtual private network). Daarmee wordt het voor een crimineel veel moeilijker om gegevens te onderscheppen.

Ook kunnen mensen zichzelf goed voorbereiden door updates te doen van hun telefoon voordat ze vertrekken. Daarin zitten vaak belangrijke beveiligingsupdates die de smartphone beschermen tegen nieuwe vormen van dreigingen. Ook raadt Visma aan om elke dag de smartphone opnieuw op te starten. Zo worden tijdelijke bestanden en schadelijke processen namelijk gewist.