Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

Niet alleen ondernemers, maar ook ondernemerspartij VVD snapt niet waarom het college de keuze maakt. Zo zijn volgens de fractievoorzitter van de partij het toerisme en recreatie ‘juist het verdienmodel van deze gemeente’. En niet alleen de recreatieondernemers, maar ook lokale horeca en middenstand hebben baat bij toeristen in de omgeving. De beoogde verhoging van de toeristenbelasting zal volgens de partij leiden tot een afname van het aantal toeristen.

Nieuw college

Een paar jaar geleden werd de campingeigenaren nog gezegd dat zij met slechts een paar procenten verhoging van de belasting op jaarbasis te maken zouden krijgen. De tarieven zouden gekoppeld worden aan de onroerendezaakbelasting.

Maar dat heeft het nieuwe college niet voor ogen. Er moet een gat in de begroting worden gevuld van zo’n 7,5 miljoen euro. En dat wordt voor een deel bij de recreatiesector weggehaald. Het college wil met de verhoging van de toeristen- en forensenbelasting zo’n 8 ton ophalen.

Effect

Momenteel betalen vakantiegangers 1,66 euro per nacht wanneer zij op een camping in Ermelo verblijven. Voor een hotel- of pensionovernachting wordt 2,22 per nacht aan belasting gerekend.

Forensenbelasting wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van een recreatiewoning. Je betaalt 362 euro per nacht voor een vakantiehuis met een waarde tot 50.000 euro. Over een vakantiehuis van 2 ton of meer wordt 1.102 euro gerekend.

Niet te spreken

Belangenorganisatie HISWA-RECRON gaf direct een reactie op de aankondiging. Het kwam niet goed binnen bij de regiomanager van de organisatie dat de gemeente het argument ‘de inwoners betalen er toch niet voor’ gebruikt. Zij zien de maatregel dan ook het liefst van tafel gaan.

De VVD wil op zijn minst de plannen voor 2025 schrappen, zodat er meer tijd is om naar alternatieve methoden te kijken. Zij krijgen steun van de partij Progressief Ermelo, SGP en HEE22. Dit leverde geen meerderheid op.