‘Hitteplan hard nodig’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Het is lekker weer en veel horeca- en leisurebedrijven maken hier goed gebruik van. Voor velen zal het ongetwijfeld meer dan welkom voelen na al die regenval van de afgelopen tijd. Vakbond FNV waarschuwt voor de gevaren van werken in de zon en hitte. Uit recente cijfers blijkt dat huidkanker één van de snelst stijgende kankervormen is. De 500.000 buitenwerkers in ons land – zo’n 5 procent van de beroepsbevolking – hebben 2 tot 3 keer meer kans op deze vorm van kanker, meldt FNV Recreatie. 

Volgens de brancheorganisatie overtreden werkgevers ‘massaal’ de Arbowet die is bedoeld om veilig en gezond te werken, ook in hitte en zon. Zo stelt FNV dat het noodzakelijk is om een concreet hitteplan te hebben. Dit kan het aantal gevallen van huidkanker, hitte-ongevallen en doden omlaag brengen, aldus de organisatie.

“De laconieke houding die we hebben in Nederland rondom werken in de hitte en in de directe zon is onterecht”, stelt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV. “Terwijl de schokkende cijfers ons om de oren vliegen en de klimaatverandering voor steeds extremer weer zorgt, hebben we als land geen idee, geen plan van aanpak en geen actuele wetgeving. We zijn naïef en onvoorbereid en dat moet anders.”

Arbowet en cao’s aanpassen

In tegenstelling tot andere landen zijn er in Nederland onvoldoende wettelijke kadersmet betrekking op de bescherming van werkenden. De FNV vindt dat het nodig is om in de wet grenswaarden op te nemen die voorkomen dat het lichaam te veel opwarmt. In België, Griekenland en Cyprus is dat al het geval. In een aantal cao’s worden al goede afspraken gemaakt maar grenswaarden bieden voor iedereen de nodige helderheid. “Als werknemers aan een risico worden blootgesteld zijn werkgevers verplicht dat risico te vermijden en als dat niet lukt zoveel mogelijk te beperken door maatregelen te treffen. Bij de risico’s van hitte en zon gebeurt dat nauwelijks maar voldoende schaduw of de juiste bedrijfskleding voor een bouwvakker of landarbeider zijn net zo noodzakelijk als een goede afzuiging of een laskap”, zegt Jong.