Zuid-Limburg werkt mee aan Europees initiatief voor duurzaam toerisme

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Een nieuw Europees initiatief, Tourism4SDG, gaat onderzoeken hoe duurzaam toerisme nu écht is. Het doel van het project is om duurzaam toerisme meetbaar te maken en deze manier van toerisme te bevorderen in Europa. Daar zijn nu tien regio’s bij aangesloten, waaronder Zuid-Limburg, meldt provincie Limburg.

Toerisme is goed voor economische groei in Europa. Het draagt daarentegen ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Er zijn al langere tijd meerdere initiatieven om duurzaam toerisme te stimuleren, maar vaak is het moeilijk om vast te stellen hoe groot het effect hiervan is. Ook zijn de initiatieven lang niet altijd afgestemd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Dit zijn doelen die de Verenigde Naties hebben opgesteld, specifiek voor een duurzamere en eerlijkere wereld.

Meten is weten

Tourism4SDG wil hier verandering in brengen door duurzaam toerisme goed meetbaar te maken aan de hand van deze SDG’s. De vraag is dus niet langer hoe we toerisme duurzamer maken, maar in hoeverre toerisme duurzaam is. De regio’s kunnen op die manier beter beleid voeren voor duurzaam toerisme en ook meten of dit effect heeft. Onder meer in de regio Zuid-Limburg gaat dit gebeuren, met Visit Zuid-Limburg en Stadsregio Parkstad als partners.

Naast Zuid-Limburg zijn regio’s uit negen andere Europese landen bij het project betrokken. Tourism4SDG loopt tot juni 2028 en krijgt financiering vanuit de Europese subsidieregeling Interreg Europe.