Nederlanders zoeken zon ‘dichtbij’ in herfstvakantie

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Ondanks de gestegen prijzen boeken Nederlanders volop vliegreizen naar warme landen tijdens de herfstvakantie. Landen die relatief dichtbij liggen, zoals Turkije, Spaanse eilanden en Egypte, zijn populair. Tijdens het hoogseizoen boekten Nederlanders vier procent meer vliegvakanties dan vorig jaar. Dat meldt reisorganisatie Zoover.

Dit is opgenomen in de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, bijna 4 miljoen reviews, een aanbod van 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van Nederlandse reizigers.

Deze zomer boekten Nederlanders veel last minute vakanties, zes weken of korter voor vertrek. Die trend zet zich ook door tijdens de herfstvakantie, denkt Zoover. “Dat betekent dat er nog een grote golf komt”, aldus Reinoud Koot van Zoover. Hij ziet wel al dat Turkije een populair vakantieland is voor tijdens de herfstvakantie, gevolgd door Spanje. Ook Egypte is met een aandeel van 19 procent relatief populair en streeft Griekenland voorbij. “Dat is te verklaren omdat de herfstvakantie dit jaar laat valt, pas eind oktober. Dan heb je in Griekenland of Noord-Spanje niet altijd de garantie op zon, maar in landen als Turkijke of Egypte wel.”

‘Dichterbij’ huis

Ook ziet Koot dat Nederlanders vaak kiezen voor een zonbestemming op ‘relatief korte afstand’. Dan heeft hij het over landen als Tunesië, Cyprus en Marokko. Die landen zijn meer in trek dan in 2023. Toen waren intercontinentale reizen, zoals naar Mexico, populairder.

Prijs voor de reis

Gemiddeld is de reissom die vakantiegangers betalen 2.317 euro per boeking, in vergelijking met 2.186 euro vorig jaar. Tijdens de zomervakantie – het dure hoogseizoen – bedroeg die gemiddelde reissom 3.261 euro per boeking, een stijging van 5,3 procent ten opzicht van de 3.094 euro over hel 2023. Toch werden deze zomer 4 procent meer vliegvakanties geboekt dan vorig jaar. “Vorig jaar hadden we nog wat na-ijleffecten van corona. Ik zie dit jaar weer als een normaal hoogseizoen”, aldus koot.

 Frankrijk populairst

Zoals vanouds was Frankrijk het populairste vakantieland, gevolgd door een vakantie in eigen land. Bij vliegvakanties was Spanje veruit het populairst: 35 procent van de boekers koos hiervoor, tegenover 30 procent vorig jaar.