Duitsland meest populaire vakantiebestemming in 2023

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Nederlanders gingen vorig jaar het vaakst op vakantie naar Duitsland. Meer dan drieƫnhalf miljoen Nederlanders gingen op vakantie bij onze oosterburen. Andere populaire buitenlandse bestemmingen waren Frankrijk (2,9 miljoen) en Spanje (2,1 miljoen). Gemiddeld gingen Nederlanders vorig jaar 2,5 keer op vakantie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal gingen Nederlanders 37,6 miljoen keer op vakantie. Daarvan kozen mensen 16,7 miljoen keer voor een binnenlandse vakantie en 20,9 miljoen keer voor een buitenlandse. In zowel de zomerperiode als de winterperiode was Duitsland de populairste vakantiebestemming. In 2022 hadden vakantiegangers nog de voorkeur voor Frankrijk. Voor intercontinentale reizen waren de Verenigde Staten het meest bezocht vakantieland.

Stellen zonder kinderen graag naar Duitsland

De grootste groep reizigers die in 2023 op vakantie ging naar Duitsland, waren stellen die zonder kinderen op pad gingen. In totaal gingen zij 1,0 miljoen keer. Bij stellen met kinderen ging het om 875 duizend keer. Mensen die met kinderen gingen waren gemiddeld ook eerder weer terug. De vakantie van mensen die met kinderen naar Duitsland gingen duurde gemiddeld een dag korter dan die van stellen zonder kinderen. Mensen die met vrienden of bekenden naar Duitsland reisden, bleven het langst weg.

Ruim 8 dagen weg

Een vakantie duurde in 2023 gemiddeld 8,4 dagen. Mensen die in het buitenland op vakantie gingen, bleven bijna twee keer zo lang weg als mensen die hun vakantie in eigen land doorbrachten: 10,8 tegenover 5,5 dagen. Ook gingen vakantiegangers in de zomer langer weg dan in de winter. In het zomerseizoen bleven mensen gemiddeld 9,3 dagen weg, in de winter 7,2 dagen.

Op de bonnefooi

3,6 miljoen Nederlanders gingen op de bonnefooi op vakantie. Zij regelden van tevoren geen accommodatie of verblijf. Deze vakantiegangers bleven gemiddeld 9 dagen weg. In 2023 gingen mensen in totaal 256 duizend keer op de bonnefooi naar Duitsland op vakantie. Mensen die wel voor vertrek een accommodatie in Duitsland regelden, deden dit het vaakst in 1 tot 3 maanden van tevoren.

Autovakantie populairst

In 2023 gingen de meeste mensen met de auto op vakantie: 63 procent van de vakanties werd met de auto bereisd, 20 procent met het vliegtuig en 9 procent met de trein. In het zomerseizoen gaan Nederlanders in verhouding meer met de auto op vakantie dan in het winterseizoen. Het aandeel vlieg- en treinvakanties ligt in de winter juist hoger dan in de zomer.