HISWA-RECRON: mkb-bedrijven in grensregio’s zullen veel merken van btw-verhoging

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Veel Nederlanders verwachten met de voorgenomen btw-verhoging dat zij voortaan minder in Nederland op vakantie gaan. In opdracht van branchevereniging HISWA-RECRON heeft onderzoeksinstituut Ipsos I&O hier onderzoek naar gedaan. Hun conclusie: de btw-verhoging kan ervoor zorgen dat vakantiegangers naar het buitenland wijken. 

Het zou heel goed kunnen dat met de btw-verhoging Nederlanders die in eerste instantie van plan waren om in eigen land vakantie te vieren, naar het buitenland gaan voor een goedkopere bestemming. Dat is de conclusie uit het onderzoek van Ipsos I&O. Vakanties omvatten overigens ook weekend- of stedentrips. Zakenreizen worden niet meegenomen. Maar die kennen ook minder invloed van de belastingverhoging aangezien bedrijven de btw terug kunnen vragen.

Vakantie in eigen land populair

Twee op de drie Nederlanders gaat sinds 2021 minstens één keer in Nederland op vakantie. De voornaamste reden hiervoor is de korte reisafstand. Dat geldt voor 44 procent van de ondervraagden. Ook de mooie natuur (16 procent) en de betaalbaarheid (14 procent) zijn belangrijke redenen.

Ondanks dat betaalbaarheid voor 14 procent van de ondervraagden een belangrijke reden is, betekent dat echter niet dat het geen grote rol speelt in de beslissing. Zestig procent van de ondervraagden stelt dat de betaalbaarheid van accommodatie een doorslaggevende factor is bij het kiezen van een vakantiebestemming. Ook inkomen speelt een rol: voor 65 procent van de lagere en midden inkomens is deze factor bepalend.

Minder vaak vakantie in Nederland door verhoging btw

Nu komt verder in het onderzoek naar voren dat Nederlanders minder snel kiezen voor een vakantie in Nederland als de belasting wordt verhoogd – maar dit is uiteraard een voorspelling. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat 12 procent van de ondervraagden verwacht niet meer in Nederland op vakantie te gaan. 40 procent denkt dat ze minder vaak in eigen land op vakantie gaan en voor 39 procent is de verwachting dat de btw-verhoging geen invloed heeft op het wel of niet in Nederland op vakantie gaan. Dat zijn voornamelijk de hogere inkomens.

Grensregio’s

De Rabobank voorspelde dat de btw-verhoging voornamelijk de grensregio’s zal treffen. Dat wordt bevestigd door Ipsos. Die constateert dat 63 procent van de ondervraagden zal overwegen om net over de grens op vakantie gaan, vanwege financiële redenen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.016 Nederlanders van 18 jaar of ouder.