Rechter: vakantiepark kreeg terecht boete voor illegaal huisvesten arbeidsmigranten

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
4 min
Volgens de rechtbank heeft een vakantiepark in het Drentse Hoogersmilde terecht met een boete van 20.000 euro gedreigd voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeente Midden-Drenthe legde de last onder dwangsom op nadat deze ontdekte dat de eigenaar zonder vergunning arbeidsmigranten op zijn park liet wonen. Dit meldt RTV Drenthe. 

Eerder dit jaar liet de eigenaar van het park aan de gemeente weten buitenlandse arbeidsmigranten op zijn park te willen laten wonen. Het zou gaan om huisvesting voor 2,5 jaar. De gemeente wees het verzoek af omdat het omgevingsplan dit niet toestaat. Huisvesting van arbeidsmigranten is toegestaan voor maximaal 12 weken per jaar. Er volgde geen aanvraag voor een omgevingsvergunning of een aanvraag voor huisvesting van arbeidsmigranten gedurende het maximaal toegestane aantal weken. Chalets op het park zijn alleen voor recreatief gebruik. Ondanks de afwijzing, liet de vakantieparkeigenaar er toch arbeidsmigranten wonen.

Financiële problemen

De gemeente Midden-Drenthe gaf hem een maand de tijd om de illegale huisvesting op te schorten. Iedere week dat dit niet gebeurde, kreeg hij een boete van 20.000 euro met een maximum van 100.000 euro. Via een spoedprocedure probeerde de eigenaar toch zijn gelijk te halen, gezien de dreigende financiële problemen. En die had hij al. Dat is namelijk waarom hij arbeidsmigranten onderdak wilde bieden: om van die huurinkomsten zijn hypotheek te betalen. In zijn eigen huurovereenkomst had hij ook ook nog eens de verplichting laten vastleggen dat hij de chalets op korte termijn beschikbaar stelde. Het park zou in ernstige problemen komen als hij dit niet deed. De rechter vindt dat de man dit risico bewust heeft geaccepteerd en de problemen op zichzelf heeft afgeroepen.

Handhaving gepast

Omdat er geen aanvraag is gedaan voor een omgevingsvergunning er is ook geen aanvraag is binnengekomen om conform het omgevingsplan arbeidsmigranten 12 weken per jaar te huisvesten, oordeelt daarom dat de gemeente Midden-Drenthe correct heeft opgetreden.