Texel telt steeds minder schapen, 'het is twee voor twaalf'

Door Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk
5 min
Schapeneiland Texel telt steeds minder schapen. De schapenboeren zeggen dat het eiland net zoveel schapen heeft als inwoners. Op dit moment wonen er 15.000 mensen op Texel en zijn er nog maar 10.000 schapen. Volgens schapenboer Jan Willem Bakker is het al twee voor twaalf. Dat meldt NH Nieuws.

Texel en schapen worden altijd in één adem genoemd. Toeristen komen graag naar natuurgebied de Hoge Berg om naar de dartelende lammetjes te kijken die in het voorjaar door het landschap lopen. Volgens Bakker lopen er over een aantal jaren geen lammetjes meer rond als de schapenhouderij zo doorgaat.

Liefde voor schapen

Bakker nam het bedrijf van zijn ouders over. Het is de liefde die hij heeft voor zijn schapen dat hij zoveel plezier in zijn werk heeft. Er is steeds minder land beschikbaar waar de schapen op kunnen lopen. De lammeren hebben in het voorjaar alle ruimte nodig. Want als ze te veel op dezelfde plek lopen, kunnen ze last krijgen van maag- en darmparasieten. De schapen staan in de schuur als er geen land meer is, en dat is volgens Bakker zonde.

Jonge schapenboeren

Steeds minder jonge schapenboeren willen doorgaan met de schapenhouderij. De schapenboeren op Texel hebben een enquête ingevuld. Driekwart van hen geeft aan dat ze over tien jaar minder of zelfs helemaal geen schapen meer hebben. 

Bakker maakt zich zorgen om het feit dat er nog maar 10.000 schapen op Texel rondlopen. Dat er geen lammeren meer rondlopen op het eiland kan hij zich eigenlijk nog niet goed voorstellen. Om de schapenboeren die er nog wel zijn te behouden, wordt er van alles gedaan.

Schapenlandschap

Zo worden de kolken die in het schapenlandschap liggen in kwaliteit verbeterd. Als er geen schapen meer rondlopen, voelt het als een museum zonder schilderen, zo stelt Bakker. 

Schaap adopteren

Veel toeristen en inwoners van Texel willen graag wat doen voor de schapenhouderij. Een van de mogelijkheden is een schaap adopteren. “Maar als je het te knuffelig maakt, wordt het juist ingewikkeld. Want de gast gaat dan bepalen welk dier er in de kudde mag blijven. Een lammetje dat een lastige start heeft, wordt dan geadopteerd. En dat is vaak net het lammetje dat je graag bij de kudde wil houden.”