Rijk, Provincie en Gemeentes vechten tegen plastic in Biesbosch

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
De Biesbosch heeft een groot zwerfafvalprobleem. Instanties van hoge tot lage bestuurslagen zijn daarom een samenwerkingsverband aangegaan om het natuurgebied de komende jaren flink op te ruimen. Dit meldt Staatsbosbeheer.   

Van Rijkswaterstaat tot de Provincie Noord-Brabant en van de Gemeente Dordrecht tot het Waterschap Rivierenland: allen zijn ze het er over eens dat het afval in de Biesbosch buitenproportionele schade toebrengt aan dier en mens. Onder de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ hopen de betrokken instanties het doel te halen van een plasticvrije Maasdelta in 2030. Door de geografische mechanismen van de Biesbosch zorgen oevers en geulen voor een soort natuurlijk vangnet waar blikjes, flesjes en snackverpakkingen vast in blijven hangen.

Bewezen maatregelen 

Concrete stappen die de instanties zetten zijn in de eerste plaats heldere campagneborden. Er is een budget vrijgemaakt voor reclames en waarschuwingen in en rondom het natuurgebied. Dit moet bezoekers nogmaals wijzen op de schadelijke effecten van natuurvervuiling. Tevens worden er extra afvaltasjes uitgedeeld en komen er op drukbezochte plekken meer afvalbakken. Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer diverse schoonmaakacties in het voor- en najaar. Rijkswaterstaat onderzocht eerder dit jaar hoe je met concrete acties zwerfafval kan terugdringen. Uit pilots en experimenten bleek dat het met de bovengenoemde maatregelen mogelijk is om zo’n 77% minder zwerfafval aan te treffen op bepaalde rivierstranden.

Start schoonmaakcampagne  

De schoonmaakcampagne begint op 12 maart in de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen. Van 09:30 tot 13:00 kunnen vrijwilligers meehelpen om het bos op te ruimen. Er wordt gezorgd voor materiaal om schoon te maken en voor de plekken waar dit van toepassing is kunnen deelnemers meevaren met een open boot. Omwille van logistieke voorbereidingen is aanmelden verplicht via deze link.  

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker