Dierenbescherming en Gemeente Groningen verlengen samenwerking

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Op vrijdag 4 maart hebben de Gemeente Groningen en de Dierenbescherming de overeenkomst Dierennoodhulp ondertekend. Met het document wordt de samenwerking tussen de twee instanties verder verlengd. Beide partijen benadrukken de noodzaak van de voortdurende samenwerking. Dit meldt de Gemeente Groningen.     

Al sinds de jaren 60 werkt de Gemeente samen met Dierenbescherming. Dankzij de beperkte verstedelijking van de pronvincie Groningen is er hier altijd al aandacht geweest voor dierenleed. Lokale dierenasielen kregen voorheen directe subsidie van de overheid. Nu wordt deze taak uitbesteed aan de Dierenbescherming zelf, die zal functioneren als het aanspreekpunt voor aangesloten opvangcentra.

Toekomstgericht 

De hernieuwde overeenkomst zal goed zijn voor de komende vijf jaar. Hierin zijn zaken opgenomen zoals de registratie van vermiste dieren, directe veterinaire zorg, beschikbaarheid van ambulances en eventuele noodopvang. Tevens zijn er in deze nieuwe overeenkomst enkele speerpunten opgenomen die de maatschappelijke functie van de Dierenbescherming benadrukken. Denk hierbij aan duurzaamheid, innovatie en sociaal ondernemen. Dit laatste punt is van belang omdat er meer dan 200 vrijwilligers werkzaam zijn bij de Dierenbescherming. Zonder hun inspanningen zouden veel dieren aan hun lot zijn overgelaten.

Essentiële functie 

De Dierenbescherming zal volgens deze nieuwe overeenkomst vooral optreden als regievoerder en aanspreekpunt van enkele partners. Dit zijn bijvoorbeeld het Dierenasiel Zuidwolde of de Dierenambulance Groningen. Diereninstanties hebben het de afgelopen jaren erg druk gehad. De verwoestende stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben enorme schade toegebracht aan de mens, maar vooral ook aan dieren die lijden onder het natuurgeweld. Daarbij tijsteren uitbraken van vogelgriep regelmatig de gezondheid van dieren. 

Door: Nationale Recreatiegids