Steun de aanleg van klimaatbuffers met korting op de producten van Weleda

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Tussen 14 maart en 3 april gaat een gedeelte van de opbrengten voor Weleda-producten naar de aanleg van klimaatbuffers. Per verkocht product gaat er een deel naar de aanleg hiervan. Tijdens de actie zijn alle producten afgeprijsd met 25 procent. Zo hoopt Natuurmonumenten extra geld op te halen voor het bestrijden van klimaatschade. Dit meldt Natuurmonumenten.   

Klimaat in gevaar 

We hebben in Nederland de afgelopen jaren veel last gehad van klimaatschade. De verdroging van natuurvlaktes en de toenemende wateroverlast hebben aanzienlijke sporen achtergelaten. De druk op de natuur zal de komende jaren alleen maar toenemen. Jaarlijkse CO2-emmissies stijgen nog steeds en met de verwachte demografische groei lijkt de vraag naar uitstoot niet af te remmen. 

Buffers 

Natuurmonumenten is al een geruime tijd bezig met het aanleggen van zogeheten klimaatbuffers. Natuurgebied Lampenbroek in Gelderland kampt bijvoorbeeld al enkele jaren met drooglegging. Door het extreme weer houdt de bodem niet genoeg water vast. De biodiversiteit neemt sterk af en dieren zien hun voedselvoorraad slinken.

De klimaatbuffers moeten rivieren minder diep maken waardoor ze gemakkelijker overstromen. Voor deze overstromingsgebieden komt ook meer ruimte. Bomen worden langs de ondiepe wateren gepland en de rivieren krijgen gaan meer meanderen (gekronkelde riviertjes). Hierdoor komen diersoorten terug en wordt het gebied weer bruikbaar voor mens en dier.

Weleda 

Natuurmonumenten werkt samen met de Zwitserse multinationale farmaceut Weleda. Zeven jaar geleden sloten zij een samenwerkingsverband. In 2010 werd er flink bezuinigd op Natuurmonumenten en zag de organisatie haar budget krimpen met wel zeventig procent. Sindsdien is het afhankelijk van samenwerking met commerciële instanties om de natuur te beschermen tegen klimaatverandering. Op deze website staat meer informatie over de samenwerking.

Door: Nationale Recreatiegids