Ontdek 135 kilometer aan forten die Amsterdam moesten beschermen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Op zondag 3 april is het weer mogelijk om een bezoek te brengen aan het historische Fort bij Spijkerboor. Het is een ideaal dagje uit voor iedereen die de omgeving van de Beemsterpolder wil ontdekken. Dit meldt Natuurmonumenten.  

Veel mensen kunnen het zich moeilijk voorstellen maar nog geen twee eeuwen geleden was het voor Europese steden zeer gebruikelijk om belegerd te worden. Daarom hadden hoofdsteden zoals Wenen, Parijs, Berlijn en natuurlijk Amsterdam enorme verdedigingslinies die rondom de stad liepen. Vanaf 1880 tot en met 1920 werd er rondom Amsterdam zo’n 135 kilometer aan forten, overstromingsgebieden en artilleriegeschut gebouwd.

Paraatheid  

Spijkerboor werd voor 1913 beschouwd als de achilleshiel van de linie. Men liet hier daarom één van de in totaal 42 forten bouwen met moderne kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Dit dubbelloopse snelvuurkanon van zo’n 20.000 kilo had een bereik van 10 kilometer. Het moest bemand worden door veertien soldaten en de werkzaamheden bij het kanon waren alles behalve comfortabel. Rookpluimen en kruitdeeltjes dwongen de architecten tot de bouw van een ventilatiesysteem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort met zo’n 300 soldaten in paraatheid gesteld.

Bezoek 

Het is voor bezoekers mogelijk om Fort bij Spijkerboor vrij te verkennen. Bezoekers kunnen zichzelf rondleiden door gebruik te maken van de informatiebordjes. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding te maken onder begeleiding van een gids tussen 11:30, 12:00, 14:00 en 14:30. Rondleidingen duren anderhalf uur en variëren tussen de 10 en 7 euro, afhankelijk van het lidmaatschap bij Natuurmonumenten. Ga voor meer informatie naar deze link.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker