Aangetaste Waddengebied krijgt zeegrasbehandeling

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Rijkswaterstaat heeft op het eilandje Griend, gelegen tussen Vlieland en Terschelling, nieuwe zeegrasvelden aangeplant. Zeegras is de afgelopen decennia vrijwel volledig verdwenen. Het gras is echter essentieel voor de gezondheid van het Waddengebied. Met deze plantacties hoopt men het tij te keren. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

De bodem kitten 

Dankzij de zogeheten kitspuitmethode wordt er in totaal zo’n 3200 vierkante meter zeegras bijgeplant. Met behulp van een kitspuit wordt de waddenbodem geïnjecteerd met een speciaal mengsel van slijk en zaden. Uit onderzoeken is gebleken dat Griend de ideale omstandigheden tussen diepte en golfstromingen combineert. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen zijn hier daarom 700.000 zaden ingebracht die naar schatting 100.000 plantjes zullen opleveren.

Polderen of planten 

Rijkswaterstaat heeft zich voorgenomen om de waterkwaliteit in het waddengebied te verbeteren. Onze eeuwige strijd tegen het water komt met de keerzijde dat sommige waterstromen tussen zoet en zout water zijn verstoord. Dammen, dijken en gepolderde gebieden houden niet altijd rekening met de poreuze balans tussen het water en de natuur.

Hierdoor is veel zeegras in de afgelopen jaren bijna helemaal uitgestorven. Ook de visserij en het extremere weer hebben een impact op de gezondheid van ons zeegras en in het verlengde de gezondheid van onze natuurgebieden.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker