Zaanse molens bieden een kijkje in een bewaarde oudhollandse gilde

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
2022 is het jaar van de molenaar. Prinses Beatrix opende op 15 januari 2022 het 50-jarige jubileum van de vrijwillige Molengilde. Sinds 1972 is het voor molenaars verplicht om een examen af te leggen. Dat gebeurde voor het eerst in Zaandam. Dit meldt de Provincie Noord-Holland. 

Nieuwe generaties?  

Molenaars bestaan nog steeds. In 2017 werd het beroep uitgeroepen tot immaterieel erfgoed door de internationale organisatie UNESCO. In de provincie Noord-Holland zijn zat molenaars maar in de rest van Nederland lijkt het aantal vrijwilligers af te nemen. Volgens de molenaarsgilde is het daarom zaak om het vak interessant te houden voor jongeren

Uitstekend wandelgebied   

Het molengebied in de gemeente Zaanstad is de ideale manier om te genieten van frisse lucht en historische panden. Naast erfgoednoteringen van molens zijn boerderijen, dijken en gemalen uit vorige eeuwen hier bewaard gebleven. Molenaars zijn zeer vriendelijk en staan altijd te popelen om bezoekers rond te leiden in hun waardevolle werktuigen uit het verleden.

Provinciaal monument 

In de buurtschap Nauerna heeft Hennepklopmolen de Paauw sinds kort de onderscheiding van provinciaal monument ontvangen. In Nederland zijn er nog steeds 1600 molenaars actief om 1200 molens draaiende te houden. De Paauw werd in de zeventiende en achttiende eeuw gebruik voor de hennepverwerking. De molenaarsgilde probeert de technieken die in het verleden werden gebruikt na te bootsen met de kennis en instrumenten van nu. 

Door: Nationale Recreatiegids