Sprookjesachtig landgoed Twickel kan nog eeuwen mee

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De Pronvincie Overijssel heeft 300.000 euro vrijgemaakt voor de restauratie van landgoed Twickel. Het immense landgoed van zo’n 4400 hectare is naarstig op zoek naar bekwame restaurateurs. Met behulp van een jong team en duurzame restauratietechnieken hoopt het landgoed nog eeuwen open te blijven voor dagjesmensen. Dit meldt de Provincie Overijssel.  

Restauratie anno 2022 

Een poosje geleden leek het alsof de hoognodige restauratie van het historische erfgoed zou komen te vervallen. Voorheen werden panden op het landgoed beheerd door oude ambachtslieden met gesloten beroepskennis. Steeds minder mensen weten hoe ze een raam uit de zestiende eeuw correct restaureren in de stijl van het verleden. Daar komt bij dat traditiegetrouwe ambachtstechnieken minder rekening houden met circulaire en duurzame bouw. De initiatiefnemers willen daarom vooral in zetten op het hergebruik van historisch bouwmateriaal.

Bijzonder erf 

Twickel is één van de grootste historische landgoederen in Nederland. Het erf bestaat uit een reusachtig kasteel, maar ook diverse buitenhuisjes, kruidentuinen, moestuinen en boomgaarden. Ook de stallen en de koetshuiden zijn op speciale dagen te bezoeken. Aan de tuinen kan men tegen betaling op woensdag en vrijdag in de zomermaanden een bezoek brengen. Het omringende gebied is door de nette natuur een zeer populaire plek voor wandelaars. Sinds 1997 zetelt ook de Twensche Golfclub hier. Rondom het gehele erf is in 2010 een mountainbikeroute uitgestippeld van zo’n 70 kilometer.

Voor een bezoek aan Twickel kunt u deze website volgen. Zoals genoemd is het erfgoed niet altijd vrij te bezichtigen. Wandelaars kunnen echter zonder beperkingen genieten van het omliggende natuurlandschap.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker