Eekhoorns te zien bij nieuwe oversteekplaats Bloemendaal

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In de gemeente Bloemendaal is voor het eerst een eekhoornbrug geplaatst. Dit is gedaan ter behoud van een gezonde eekhoornpopulatie. Nu kunnen ze zonder gevaar voor eigen leven de straat oversteken. Dit meldt de Provincie Noord-Holland.

Dankzij een touw dat is gespannen tussen enkele bomen kunnen eekhoorns veilig oversteken. Als er naast een weg twee bomenrijen staan die niet aansluiten dan kunnen verschillende eekhoornpopulaties gescheiden leven. Dit verhoogt het risico op inteelt onder de diertjes. Met initiatieven zoals deze hebben eekhoorns niet alleen een grotere genetische verzameling, maar hebben ze ook meer voedselopties.

Faunapassages 

Dit is niet de eerste faunapassage die de Provincie heeft aangelegd. Onlangs werd er een natuurbrug gebouwd bij Zandpoort in Overeen. Door heel Nederland zijn zogeheten ecoducten verspreid. Dit kunnen kleine passages voor pronvinciale wegen zijn of grotere oversteekplaatsen rond snelwegen. In sommige gevallen bevatten de ecoducten hun eigen ecosysteem met water, gras en planten. Bijna elk dier dat de mogelijkheid heeft om over te steken maakt weleens gebruik van de ecoducten, van padden tot herten en van zwijnen tot hazen.

Camera's 

Het ontwerp van de brug is een primeur, mede om de lage productiekosten. De totale kosten van 8000 euro zijn vooral in de plaatsing en verkeersmaatregelen gaan zitten. De provincie is van plan om met wildcamera’s de dieren en hun migratiegedrag in de gaten te houden.

Door: Nationale Recreatiegids