Ontdek de Vechtplassen met een boswachter in Fort Kijkuit

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Komende zondag 3 april opent Fort Kijkuit haar deuren voor het publiek. Tijdens de opening begeleiden vrijwillige boswachters belangstellenden onder het genot van een warme kop koffie. De middag zit vol met weetjes over de militaire geschiedenis van Nederland en het aangrenzende Hilversums Kanaal. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Rondleiding in Kijkuit 

Binnen in het fort wordt een korte expositie gehouden. Geïnteresseerden kunnen alles te weten komen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Kruithuis, de plek waar de meeste munitie werd bewaard in militaire tijden. In het fort is ook een uitkijktoren waarop je een prachtig overzicht van het omliggende landschap krijgt te zien. Aansluitend op het fort liggen wandel- vaar en fietsroutes. Door de bijkomstige aanlegsteiger kunnen ook bootreizigers een tussenstop maken bij het fort.

Europa Nostra Prijs 

Uniek in het voormalige fort is het beheerskantoor van Natuurmonumenten. Deze vergaderruimte werd in 2014 aangebouwd en won in 2016 de Europese Prijs voor Cultureel Erfgoed, ook wel de Europa Nostra Prijs genoemd. Fans van gewaagde architectuur moeten deze ruimte niet missen.

Fortgidsen bieden rondleidingen aan. Deze zijn gratis te bezoeken voor leden van Natuurmonumenten. Mensen die geen lid zijn betalen 2 euro per persoon.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Natuurmonumenten