Bomen verbranden steeds vaker door fellere zon

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Dankzij klimaatverandering hebben steeds meer bomen in onze natuur last van zonnebrand. Het gaat hierbij niet om het bekende goedje dat wij op onze huid smeren tegen een felle dag zon. Zonnebrand bij bomen ontstaat wanneer er lange tijd droogte, warm weer en sterke zonnestraling heerst. De Provincie Gelderland heeft daarom stappen ondernomen om het warme weer dit jaar voor te zijn. Dit meldt de Provincie Gelderland. 

Witkalk  

Enkele jaren geleden heeft de Provincie langs de N816 Eerlandestraat te Azewijn meerdere elzenbomen geplant. Dankzij zonnebrand zijn deze bomen doodgegaan. De aanhoudende, steeds feller wordende zon raakt de bast op een cruciaal moment in de groei, waardoor de boom niet meer in staat is om succesvol verder te groeien. Met witkalk kan dit proces worden tegengegaan. Het witte oppervlakte weerkaatst de meest brandende zonnestralen.

Takken

Takken van beukenbomen langs de N786 Kanaalweg te Dieren lopen een groot risico op zonnebrand. De gemeente heeft daarom stappen ondernomen om de onderste takken te verwijderen zodat ze niet op de weg belanden.

Groot bosoppervlakte  

Zonnebrand is een groot probleem voor het bosrijke Gelderland. De Provincie overziet het beheer van meer dan 250.000 bomen. De slechte staat waarin deze bomen verkeren als gevolg van klimaatverandering kunnen een negatieve invloed hebben op mens en natuur.