Hittegolven hebben grote gevolgen voor recreatie in de provincie Utrecht

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Op 24 maart 2022 kwamen bezorgde burgers uit de provincie Utrecht bijeen om te spreken over een hitteplan. Steeds vaker merken ze dat er een aanpak moet komen voor het tegengaan van extreme hitte. De toenemende felheid van zonnestralen is een zorgwekkende ontwikkeling voor toeristen, bewoners en recreatieliefhebbers. Daarom moet er een toekomstbestendig hitteplan komen. Dit meldt de provincie Utrecht.  

Maatschappelijke samenwerking 

Vanuit de provincie wordt het dit jaar anders aangepakt dan voorgaande jaren. Elke gemeente moet een zogenaamde hitteregisseur aanstellen. Deze persoon kan inschatten hoe warm het gaat worden en communiceren met woninginstanties. Lokale adviesbureaus worden ook betrokken bij het opstellen van zo’n plan. In het geval van medische noodmaatregelen worden ook lokale huisartsen ingeschakeld. De provincie Utrecht probeert hiermee in te zetten op een maatschappij brede samenwerking.

Hittegolf Portland  

Met dit extreme weer kan zomaar misgaan. Een hittegolf in de Amerikaanse plek Portland bereikte een temperatuur van 46,5 graden vorig jaar. Meer dan 150 inwoners overleefden de warmte niet. Door slecht geïsoleerde en te warme woonruimtes kunnen de meest kwetsbare mensen het slachtoffer worden van de extreme hitte. Klimaatexperts hebben al gewezen op de toenemende frequentie van extreem weer.

Armste wijken vangen de grootste klappen 

Het bijkomstige sociaaleconomische vraagstuk is de onmacht waarmee veel bestuurslagen worden geconfronteerd. De beste oplossing voor zonnewering zou het planten van nieuwe bomen en grasvelden zijn of het uitbreiden van woonruimtes. Gezien de krapte op de woningmarkt en het uitblijven van omvangrijke investeringen in de huizensector zullen er ongetwijfeld slachtoffers vallen als er niets wordt gedaan aan het ruimtelijke vraagstuk. Gevolgen van hittestress zijn vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Mensen uit armere wijken lijden doorgaans meer onder de gevolgen van hun economische ongeluk. Een hittegolf zou hun malaise alleen maar versterken.

De Provincie hoopt in 2023 een solide hitteplan te hebben. Wat er in de tussentijd wordt gedaan blijft vooralsnog onduidelijk. 

Door: Nationale Recreatiegids