Bomenstichting pleit voor terugkeer van populieren rond Kastel Eijsden

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De afgelopen maanden heeft Nederland veel last gehad van zware stormen. Onder andere de stormen Eunice en Dudley hebben zichtbare schade achtergelaten in ons natuurlandschap. Zo ook nabij kasteel Eijsden. Natuurorganisaties pleiten daarom voor de herplanting en het bijkomstige onderhoud van nieuwe bomen rondom het landgoed. Dit melden Visit Zuid-Limburg en de Limburger.  

Zuid-Nederlandse renaissance 

In de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden vindt men het gelijknamige kasteel Eijsden. In 1636 werd het imposante bolwerk gebouwd. Gelegen aan de Maas en omringd door bomen is het een paradijs voor eenieder die geïnteresseerd is in een ontspannen natuurwandeling of een historische beleving. Er lopen veel Zuid-Limburgse wandelroutes langs het kasteel. Het gebouw is tot op de dag van vandaag een regionale trekpleister dankzij de indrukwekkende Maaslandse renaissancestijl, die op enkele verbouwingen na goed bewaard is gebleven.

Zwarte populier 

De omliggende natuur heeft echter flinke klappen moeten voortduren. Natuurorganisaties waarschuwen voor het verdwijnen van de iconische omliggende zwarte populieren. Als de gemeente of de provincie niet investeert in het behoud van het landgoed dan is het mogelijk dat het kasteel haar aantrekkingskracht in de toekomst verliest.

Totaalplaatje  

Ook voor liefhebbers van het verleden zou het verdwijnen van de omliggende natuur een harde klap zijn. Historisch gezien waren landgoederen zelfvoorzienend. Het kasteel was zodoende het centrum van het landgoed, dat bestond uit tuinen, boomgaarden, sloten, grachten, landerijen, jachtvelden, havens en sluizen. Voor een waarheidsgetrouwe indruk van het verleden dient men daarom zoveel mogelijk van deze onderdelen te behouden. 

Mocht de beschadigde natuur niet hersteld worden, dan dreigt Nederland een stukje van haar culturele erfgoed te verliezen. Dit kan louter schadelijk zijn voor mens en natuur.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

Beeld: Visit Zuid-Limburg, Kasteel Eijsden