Grootste natuurverlies in recente geschiedenis rond de Tweede Maasvlakte

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
In 2003 deed de regering Balkenende een toezegging om de natuur rondom de Tweede Maasvlakte te compenseren. Het enorme polderproject nam veel ruimte op zee in en beschadigde daarmee een grote hoeveelheid kwetsbare natuur. Destijds legden natuurorganisaties wettelijk vast dat de overheid alleen mocht bouwen als er een gedegen compensatie kwam in de vorm van een zeereservaat. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Vergunning 

De overheid moest een vergunning krijgen voor het uitvoeren van het project. Eind augustus 2021 stapten milieuorganisaties naar het ministerie van LNV om de opgenomen afspraken uit de bouwvergunning te handhaven. Hierin stond onder andere dat de intensieve garnalenvisserij moest worden geweerd uit de toegewezen waterreservaten.

Geen gehoor  

Op 28 februari 2022 had de minister schriftelijk laten weten om geen gehoor te geven aan de natuurbeschermende clausules binnen de vergunning. Natuurmonumenten, het Wereld Natuurfonds, Natuur en milieufederatie Zuid-Holland, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland, Stichting Duinbehoud en Stichting het Zuid-Hollands Landschap zijn daarom op 7 april een rechtszaak begonnen tegen de overheid.

Rampzalige aantasting van de natuur 

Uit onderzoek blijkt dat de bouw van de Tweede Maasvlakte één van de grootste verliezen van biodiversiteit in de afgelopen twintig jaar is geweest. Voor de uitbreiding van de Rotterdamse economie zijn er in totaal 2455 hectares aan vissen, schelpdieren en vogels verloren gegaan. Vanuit de Europese commissie kwamen er positieve geluiden over de beschermingsmaatregelen die waren opgenomen in de vergunning.

Ondanks de toewijzing van een Natura2000 status heeft de overheid geen enkele moeite genomen om het beloofde zeereserveraat in de Voordelta aan te leggen. De belofte om een balans te zoeken tussen economische voordelen en de algemene leefbaarheid zijn volgens velen niet nageleefd. Sommige organisaties spreken daarom van één van de grootste verliezen aan natuurgebieden in de recente Europese geschiedenis. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker