Komst datacenter Zeewolde uitgesteld maar niet van de baan

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Voorlopig zijn de werkzaamheden rondom de bouw van een immens datacenter nabij Zeewolde stilgelegd. Naar aanleiding van de meest recente gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat een groot deel van de omwonenden zeer kritisch staat tegenover de bouw van het complex. Dit meldt Natuurmonumenten.  

Politiek eensgezind tegen 

Vanuit de lokale en provinciale politiek is er een duidelijk signaal tegen Meta gekomen, het moederbedrijf van onder andere Facebook. Ook in de Eerste Kamer kwam er een motie tegen de bouw van het datacentrum. Dit kwam nadat minister Hugo de Jonge eerder dit jaar had toegezegd dat het datacenter er niet zou komen. Meta legde zich in principe neer bij dit besluit.

Koper van de grond 

Dit betekent echter niet dat alle bouwplannen nu van de baan zijn. De grond is namelijk al verkocht aan Meta en uiteindelijk maken zij het besluit over de exploitatie. Het is de vraag of de gemeente Zeewolde dit gebied kan overnemen. Uiteindelijk besluit het Rijksvastgoedbedrijf hierover. 

Externe effecten 

Meta zou verder kunnen gaan met de bouwplannen nadat het bedrijf beschikt over voldoende vergunningen. Deze vergunningen betreffen watergebruik, omliggende uitstoot, druk op de natuur en mogelijk hinder voor bewoners en recreanten. Natuurorganisaties benadrukken dat zelf als het megabedrijf voldoet aan deze vergunningen, de negatieve invloed op de mens en de natuur ongehoord groot blijft. Het datacentrum is volgens hen simpelweg te groot qua stroomconsumptie, waterconsumptie en weggedrukte natuur.

Door: Nationale Recreatiegids